In het donker naar kantoor en naar huis, hoe erg is dat?
Zodra het buiten donkerder wordt zitten we minder lekker in ons vel en wordt er volgens het CBS meer verzuimd. Het ziekteverzuim heeft een duidelijk seizoenspatroon, in de herfst en winter melden werknemers zich vaker ziek dan in de lente en in de zomer. Kan dit door het werken in kunstlicht komen? Volgens Mariëlle Aarts (onderzoekster naar licht en de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven) is dit het geval. Licht regelt onze biologische klok. Ook onderdrukt het licht melatonine.
Wie in het donker naar zijn werk rijdt, daar de dag in kunstlicht doorbrengt en weer thuiskomt in het donker, mist daglicht. Niet iedereen is heel gevoelig voor, maar het is mogelijk dat u klachten ondervind. Klachten als neerslachtigheid en vermoeidheid komen veel voor als het buiten donker is. Daglicht helpt je de winter door.
De moderne kantoren hebben vaak dubbel glas dat getint is, en lampen die niet sterk genoeg zijn. Het licht in een gebouwde omgeving is vastgesteld op 500 lux, omdat dit goed genoeg is om dagelijkse taken uit te voeren. Echter kan uw lichaam niet ontwaken door dit licht.
In Nederland is licht het ondergeschoven kindje als het gaat om kantoorinrichting. De kantoormens die weinig daglicht ziet kan neerslachtig worden en mist slaap. Na een a twee nachten slecht slapen vermindert het immuunsysteem al. Veel mensen bouwen de hele week aan een slaapschuld die in het weekend ingehaald wordt. Dit kan wel, maar maandag begint dit weer opnieuw.
Om een goede werkomgeving voor uw werknemers te creëren, kunt u uw kantoor inrichten met daglichtlampen.

Wilt u advies over het aanschaffen van daglichtlampen? Neem dan contact met ons op.