Leegstaande kantoren de oplossing voor het woningentekort?
Grotendeels thuiswerken na de coronacrisis
Het ziet er naar uit dat de werknemer na de coronacrisis ook deels thuis blijft werken. Bijna een kwart van de werknemers wil voortaan grotendeels vanuit huis werken en veel werkgevers verwachten ook dat de werknemer 1 à 2 dagen thuis werkt.
Zal de werknemer het sociale contact missen en uiteindelijk toch vaker naar het kantoor gaan? Of is het juist wel fijn dat de wekker een half uurtje later staat en de file vermeden kan worden?
Corona of geen corona, thuiswerken wordt vaker de norm. Wat voor effect heeft het thuiswerken op de kantorenmarkt?
Effect op kantoorruimte bij structureel thuiswerken
Door de crisis is er minder vraag naar kantoorruimte. Het thuiswerkgedrag zou op termijn kunnen leiden tot meer leegstand. De grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven merken er het minst van. Leegstaande kantoorruimtes worden weer snel opgevuld door bedrijven die verhuizen vanaf een andere plek, omdat dat gewilde locaties zijn. Deze steden zijn redelijk goed bestand tegen een crisis.
De mindere locaties binnen de 5 grote steden en hun randgemeenten krijgen last van de terugval. Het gaat om gebieden als de Plaspoelpolder in Rijswijk, Goudse Poort in Gouda, Oudenrijn in Utrecht en Rivium in Capelle aan den Ijssel. De eigenaren worden gedwongen om te kijken naar andere alternatieven dan kantoorbestemming. En dan kom je al snel uit bij het woningentekort.
Kantoren ombouwen de oplossing voor de woningmarkt?
Het ombouwen van de kantoren zorgt op korte termijn voor meer woningen die verkocht of verhuurd kunnen worden, de leefbaarheid van de wijk wordt verbeterd, verpaupering en verloedering wordt tegengegaan en de wijk krijgt meer sociale controle. Veel voordelen, maar helaas is er zo’n groot woningentekort dat zelfs met het ombouwen van kantoren het tekort lang niet wordt opgelost. Maar alle kleine beetjes helpen en elke extra woning is op dit moment mooi meegenomen!
