Steeds meer thuiswerkers met burn-out klachten
Door de coronacrisis werken we al een lange tijd thuis. In het begin leek het allemaal ideaal om thuis te werken. Geen files, besparing op reiskosten, minder stress in de ochtend en hogere productiviteit. Toch ervaren veel mensen het thuiswerken na een lange tijd toch als minder prettig en bezorgt het meer stress dan voorheen gedacht werd.
Reden van meer stress tijdens thuiswerken
Stress door werkdruk, angst om de baan te verliezen, maar vooral doordat werk en privé nauwelijks of niet meer gescheiden is. Er wordt veel overgewerkt, veel berichten worden ook buiten werktijd beantwoord. Op kantoor gebeurde dit ook al, maar met het thuiswerken aanzienlijk meer. De grens tussen werk en privé is duidelijk aan het vervagen en een deel van de werknemers kampt met burn-out klachten en heeft het gevoel altijd ‘aan’ te moeten staan.
Waar herken je een burn-out aan?
- Uitgeput gevoel
- Piekeren
- Een gejaagd gevoel
- Duizeligheid
- Hyperventilatie
- Slapeloosheid
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Hoge bloeddruk
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Angstklachten
- Onzekerheid
- Besluiteloosheid
- Prikkelbaarheid
- Maag- en darmklachten
- Gemakkelijk huilen
Wat kun je doen als je last hebt van stress?
Met voldoende rust en de juiste begeleiding, zullen je klachten verdwijnen. Meestal duurt het herstel van een burn-out zo’n 3 maanden tot een half jaar.
Als je last hebt van stress, dan kun je het beste bewegen. Het geeft je meer rust in je hoofd en het zal stress verminderen. Tijdens sporten activeer je “gelukshormonen” die voor een gevoel van blijdschap zorgen en verbeteren je slaap. Naast bewegen zijn er nog een paar tips om te ontspannen:
- Schrijven – Maak je hoofd leeg en maak een ‘to do lijst‘ of schrijf je emoties op
- Mediteren – Met de meest eenvoudige ademhalingsoefeningen verminder je al stress
- Luisteren – Luister naar de geluiden van de natuur of naar de muziek die je ontspant.
- Weest creatief – Zoek een hobby waar je je creativiteit en emotie in kwijt kan zoals bijvoorbeeld tekenen of een instrument bespelen.
- Neem een dagje vrij -Neem een dag echt vrij. Plan geen dingen in en geniet van het niks doen.
- Slapen – Zorg voor minimaal 7 tot 8 uur slaap
Wie is er verantwoordelijk voor het welzijn van de werknemer?
Dankzij het thuiswerken krijgt de werknemer misschien wel het idee meer vrijheid te hebben, maar daar is wel een stukje geestelijke vrijheid ingeleverd. Dat maakt veel werknemers kwetsbaar. Daarom is het als werkgever extra belangrijk om de signalen te herkennen en maatregelen te nemen, maar de thuiswerker is ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Het is belangrijk om tijdens de pauze even te lunchen op een andere plek, genoeg te bewegen bijvoorbeeld in de pauze of drinken pakken, een dagplanning maken, werktijden aanhouden net zoals op kantoor, meedoen aan sociale activiteiten en sporten om weer op te laden. En het is verleidelijk, maar probeer buiten werktijd zo min mogelijk email te bekijken.
Thuiswerkplekken op maat
Ben je op zoek naar meubilair voor je thuiswerkplek? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verkopen nieuw en gebruikt ergonomisch kantoormeubilair voor het thuiswerken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.


